tiistai 9. toukokuuta 2017

Asiakastyö: Kaappi ja jakkara

Ollessani työssäoppimisjaksolla, työpaikalla asioinut asiakas tuli kysymään minulta, jos voisin opiskelijatyönä tehdä hänelle kaapin ja apujakkaran keittiöön. Vaihdoimme yhteystiedot ja sovimme tapaamisen myöhemmin palattuani kouluun.


Asiakkaalla oli suuntaa-antavat piirrustukset, joihin oli merkitty tarpeelliset mitat. Kaapin tulisi sointua muuhun keittiöön, joka oli tyyliltään hyvin pelkistetty. Kaapin tasosta tehtäisiin saman sävyinen kuin keittiön muutkin tasot. Kaapin sisälle asiakas halusi kaksi hylly tasoa. Jaloista tehtäisiin sen verran korkeat, että apujakkaran saa sujautettua kaapin alle piiloon. Jakkaran taas tulisi olla mahdollisimman tukeva, jotta se kestää seisomista, mutta samalla mahdollisimman kevyt ja helposti liikuteltava. Materiaaliksi valittiin koivu.
 





Aloitin työn jakkaran tekemisellä:
Jakkaran teko oli hyvin yksinkertaista. Sahasin jalat ja sarjat, joihin tein tasotappiliitokset poraamalla alkureiäin ja talttaamalla ylimääräisen puun pois. Jakkaran kantta varten tein liimalevyä. Kansi ja sarjat kiinnitettiin toisiinsa poratapeilla.

 Jakkaran mitat.

 Suunnitelma piirros jalkojen ja sarjojen liitoksista.

Seuraavaksi siirryin kaapin valmistukseen:
Kaapin teon aloitin jaloista ja sarjoista, kuten jakkarankin. Sahasin jalat noin 800 mm ja tein ylä- ja alasarjat. Sarjoihin tein samanlaiset tasotappiliitokset kuin jakkaraankin, mutta nämä liitokset tein kokonaan koneilla. Käytin talttaporakonetta ja jyrsintä.
 Tasotappiliitos.

Tämän jälkeen tein liimalevyä hyllyjä, tasoa ja ovia varten. Sivu- ja takaseinät sahasin koivuvanerista ja ujutin ne paikoilleen kaapin sivuun ajeltuihin uriin. Kansi kiinnitettiin poratappi liitoksilla. Ovien yläreunaan ajoin sirkkelillä 45 asteen huuloksen, josta oven saa avattua ilman erillisiä kahvoja.

 Kaappi ennen ovian kiinnitystä ja pintakäsittelyä.

Lopuksi kaappi sekä jakkara käsiteltiin Osmon puuvahalla, jotta puun sävy sopisi paremmin asiakkaan keittiön sävyihin.


Inspiraatio ja vaikutteet: 

Funktionalismi
”Tarkoitus sanelee muodon” -Louis Sullivan. Funktionalismi sai alkunsa toisen maailmansodan jälkeen. Muotoilu yksinkertaistettiin ja riisuttiin turhasta koriteellisuudesta jolloin huonekalujen osien valmistaminen oli helppoa massatuotannolla. Muotoilussa keskityttiin käytännöllisyyteen ja kaikki koristeellisuus, joka oli vain esteettistä, karsittiin pois.


Skandinavinen muotoilu
1950-luvulla pohjoismaissa alkunsa saanut muotoilun suuntaus, jonka pääpiirteitä ovat yksinkertaisuus, minimaalisuus ja käytännöllisyys. Ideana oli luoda kauniita ja käytännöllisiä tavaroita ja huonekaluja edulliseen hintaan. Tämän mahdollisti uudet halvat materiaalit ja massatuotanto. Yleisiä materiaaleja ovat vaneri, muovi, alumiini ja metalli. 


Funktionalismin vaikutteet näkyvät työssäni ulkonäössä ja toimivuudessa. Kaappi ja jakkara ovat hyvin pelkitettyjä, eikä niissä ole koristeluja. Esimerkiksi kaapista on kahvat jätetty kokonaan pois, ja kaappi avataan oven yläreunassa olevasta huulloksesta. Yritin työssä miettiä enemmän toimivuutta kuin ulkonäköä. Yksinkertaisuuden ja käytännöllisyyden voi laittaa myös skandinaavisen muotoilun piikkiin. Vaneri on yksi yleisistä materiaaleista niin funktionalismissa kuin skandinaavisessa muotoilussa. Koivu taas on materiaalina yleinen pohjoismaissa ja skandinaavisessa muotoilussa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti