keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Vanhat pinnatuolit

Entisöin äitini vanhat pinnatuolit, jotka ovat olleet jo pitkään suvussamme. Tuoleissa oli kolme kerrosta maalia pinnassa, joka oli halkeillut kauttaaltaan. Osa jaloista ja selkänojien pinnoista oli irtonaisia tai heiluivat. Yksi jalkasarjojen puola oli rikki.


Aloitin purkamalla tuolit osiin ja poistamalla maalit pinnoista. Kokeilin ensin erilaisia maalinpoistoaineita. Maali lähti kerros kerrallaan ja tämä osottautui työlääksi ja hitaaksi menetelmäksi. Tässä vaiheessa otin kuumailmapuhaltimen käyttöön, joka oli paljon nopeampi ja sillä sain kaikki maalikerrokset kerralla pois.

Jälki maalinpoistoaineen jälkeen.


Kuumailmapuhaltimen jälki
Joistain tuolin osista paljastui maalin alta mustaa, jonka epäilimme olevan alkuperäinen petsaus. Musta väri haalistui hiomisen myötä. Rikki menneen puolan paikalle sorvasin uuden kappaleen koivusta ja porasin uudet reiät liitoskohtiin.



Sen jälkeen kasasin tuolit uudestaan. Liimasin ensin jalat istuinosaan ja sen jälkeen selkänojan paikallaan.



Lopuksi kalustekitillä paikkailin joitain kuluneempia kohtia ja lommoja ja maalasin tuolit kalkkimaalilla. Sävyksi valittiin Winter Grey. Maalasin tuolit kahteen kertaan.




Kukkapenkit

Tein asiakastyönä olohuoneen ikkunoiden eteen sijoitettavat penkit/tasot, joilla voi pitää kasveja ja muuta sellaista. Penkit ovat valmistettu koivusta ja saarnesta.

Ensin tein penkkien kehikon. Kehikko tuli koivusta. Tein osan liitoksista talttaporakoneella ja osan Dominokoneella.






Tasorimoja varten sahasin sirkkelillä upotukset sivurimoihin ja liimasin alapuolelle ohuen tukiriman, joka kannattelee poikittain tulevia rimoja, joista koostuu laskutaso kasveja ja muita esineitä varten. Nämä osat ovat saarnea.


Kulmien jiirilitosten vahvistamiseksi sahasin pyörösahalla urat kulmiin, jotka täytin saarnesta sahatuilla ohuilla suikaleilla.




Käsittelin penkit Osmo Colorin kirkkaalla puuvahalla. Saarni osat käsittelin ennen kasaan liimaamista.
Valmiit penkit omilla paikoillaan:










lauantai 9. kesäkuuta 2018

Protopaja

Teimme yhteistyössä Simo Heikkilän kanssa prototuotteet Heikkilän suunnittelemista valaisimista ja tuoleista.

Valaisin
Minä aloin toteuttamaan pöytävalaisinta, joka koostuu puusta, betonista ja kupariputkesta. Lähdin liikkeelle itselleni helpoimmasta, eli sorvasin koivusta kupin, jonka sisälle itse lamppu tulisi. Ensin sorvasin kulhon ulkopuolen.



Sen jälkeen käänsin kulhon ja sorvasin sisäosan.


Valaisimen jalusta tuli betonista, josta lähti kupariputki. Päätin valaa kupariputken suoraan betoniin kiinni. Varmistin, ettei putken pää mennyt umpeen, jotta johdon saisi vedettyä sitä kautta ylös.



Ensimmäinen betonivalos hajosi kahtia, joten tein uudesta hieman paksumman ja leveämmän. Kupin yläpuolelle tuli vanerinen kiekko, joka heijastaa lampun valon ympärilleen.



Tuoli

Minun valitsemani tuolin sivuprofiili. Tuoli valmistettiin saarnista ja koivuvanerista. Ensimmäisenä aloin sahaamaan saarnilankusta tuolin osia.




Mittasin piirrustuksen kulmat ja sahasin osat sen mukaisesti. Käsinojaan tein upotuksen, jotta selkänoja uppoaisi käsinojaan. Osan liitoksista tein Domino-koneella ja osan poratappiliitoksilla.



Istuin ja selkänoja tehtiin koivuvanerista. Selkänojaa varten jyrsin reunapaloihin uran, johon vaneri upotettiin. Istuin osa lepää tuolin etusarjan ja selkänojassa olevan riman päällä. Istuin on kiinnitetty ruuveilla.


Tuoli käsiteltiin Osmo Colorin kirkkaalla puuvahalla käsinojia lukuunottamatta, joihin tuli musta petsi ja päälle kirkas vaha.



keskiviikko 21. helmikuuta 2018

ULM-tuolit

Sain opettajani kautta asiakastyön tehdä viiden kappaleen sarja jakkaroita Lahden ammattikorkeakoululle. He lähettivät minulle piirrustukset, joiden mukaan lähdin toteuttamaan tuoleja. Ensimmäisenä tein yhden protoversion, jotta hahmottaisin hieman työn määrää ja toteutustapaa.

Tuolit ovat rakenteeltaan hyvin yksinkertaiset. Sivut ja kansi ovat koivu liimapuulevystä, jotka kiinnitetään sormiliitoksilla. Sivulevyjen väliin tulee haapapuola ja jalkojen päätyyn lattiaa vasten pyökkilistat.
Aloitin työn liimapuulevyjen teosta. Tein yhden levyn aina yhtä tuolia varten, jotta puun kuvio pysyisi samana koko tuolissa. Sormiliitokset tehtiin käsijyrsimellä, vasteen avulla.



Sivulevyjen alareunaan tein alajyrsimellä uran pyökkilistoja varten. Pyökkilistat muotoilin sirkkelillä, sekä käsihöylän avulla ja liimasin kiinni sivulevyihin. Tein pyökkilistojen keskiosaan 5mm syvennyksen.


Puolat tein valmiista haapaharjanvarresta, jota ostin kaupasta. Puolan halkaisia oli 24mm. Porasin sivulevyihin läpireiät 20mm poranterällä. Tein puolien molempiin päihin olastukset, jonka avulla tuoleja kasatessa sivulevyt pysyvät oikealla etäisyydellä toisistaan. Liimasin ja puristin tuolit kasaan häkkipuristimella.


Lopuski käsittelin jakkarat Osmo Colorin kirkkaalla puuvahalla kolmeen kertaan. Välihionnan tein hienolla teräsvillalla.

maanantai 5. helmikuuta 2018

Levyhylly

Sain asiakastyöksi olohuoneen taso, jossa olisi kolme lokeroa vinyylilevyjä varten ja jonka päällä voisi pitää levysoitinta. Materiaalina olisi koivuvaneri ja massiivikoivu.

Sahasin 18mm vahvasta vanerista levyt ulkosivuja ja sisäseiniä varten. Ulkosivujen reunat sahasin 45 asteen kulmaan. Ennen sahausta vedin reunoihin maalarinteippiä estääkseni sahan repimistä.



Liitokset tein Lamello koneella. 



Jalat ja sarjat tein massiivikoivusta. Sahasin jalat 27 asteen kulmaan. Jalkojen ja sarjojen liitokset tein Domino koneella.



Ennen tason kokoon puristamista käsittelin kaikki sisäosat Osmo Colorin vahalla. Värinä oli Kuusi. Sen jälkeen puristin tason häkkipuristimella.



Takaseinän tein 4mm koivuvanerista, jonka upotin takana oleviin huulloksiin. Käsittelin myös jalat Osmon Kuusi vahalla. Tason ulkopinnan käsittelin Bloomin Hiili puuvahalla. Kiinnitin jalat kulmaraudoilla.