perjantai 17. marraskuuta 2017

Yöpöytä

Päätin uusia vanhan aikanaan Ikeasta ostetun yöpöydän. Pidin yöpöydän metallisista jaloista, mutta muuten pöytä onkin lastulevyä. Päätin siis vaihtaa lastulevy osat masiivipuusta tehtyihin osiin.

Vanha yöpöytä.

Tein koivusta liimalevyä laatikkoa ja välihyllyä varten. Laatikko osan liitokset tein Domino koneella.


Vetolaatikon tein muista projekteista ylijääneestä koivusta. Tein laatikon kulmiin poratappiliitokset, koska mielestäni se teki laatikkoon kivan yksityiskohdan. Vetokahvan veistin saarni palikasta. Käsittelin puuosat Osmo Colorin Pähkinäpuu vahalla.



sunnuntai 5. marraskuuta 2017

TV-tasot

Teen kaksi TV-tasoa valmiista koivu liimalevystä ja massiivikoivusta. Tasot ovat saman kokoiset, mutta toiseen tulee liukuovet ja toinen jää avonaiseksi.




Sahattuani kaikki levyt oikean mittaisiksi, sahasin päätyihin 45 asteen kulman ja tein lamelointi koneella liitokset.Tein jalat ja sarjat massiivikoivusta. Liitokset tulivat kätevästi Domino koneella:



Liimauksen jälkeen tein käsijyrsimellä takaseinille upotuksen, jonne sahasin 4mm vaneria.

Takaseinän upotus.

Yläjyrsimellä tein urat toisen tason liukuovia varten. Kumallekin ovelle tein oman uran. Yläurasta tein syvemmän, jotta ovet olisi helppo sujauttaa paikalleen ja halutessa ottaa pois.

Yläjyrsin.


Ovelliseen tasoon tuli säädettävä poikkihylly.

Avonaiseen tasoon tein väliseinän.

Liukuovet tein itse liimaamasta liimalevystä. Sahasin ovet niin, että rimat kulkevat kulmasta kulmaan, tuoden oviin hauskan lisän ja kauniin kuvion.




Porasin oviin halkaisijaltaan 4 cm läpireiät.
 Lopuksi käsittelin tasot kylmäpuristetulla pellavaöljyllä.


 Tasot valmiina lopullisella paikallaan: 






tiistai 10. lokakuuta 2017

Kynttilänjalkoja ja rasioita

Innostuin sorvaamisesta heti ensi kokeilulla. Ensimmäinen sovaus työni oli työharjoittelussa, missä entisöitävään pöytään sorvasin koristeosan. Sen jälkeen olen sorvannut myytäväksi kynttilänjalkoja, rasioita ja koristeornamentteja. Tuotteitani oli myynnissä koulun myyjäisissä keväällä 2017.

Kynttilänjalkoja aloin suunnittelemaan kruunukynttilöille, pöytäkynttilöille ja tuikuille. Kruunukynttilänjalkoja tein kolmea eri kokoa: 20 cm, 15 cm ja 10 cm korkuisia. Niihin sahasin huonekaluputkesta metalliset suojat kynttilän ja puun välille. Pöytäkynttilänjalat olivat kaikki noin 10 cm korkuisia. Kynttilän alle tein metallista pyöreän alustan estämään puun syttymistä tuleen. Tuikuille sorvasin pieniä puisia kuppeja.



Rasian sorvaamisen aloitin liimaamalla tarpeeksi paksuja puupaloja. Sorvasin puupalat ensin pyöreäksi ja sen jälkeen aloin sorvaamaan rasian sisäosaa. Kannen kääntöpuolelle jätin reunan, joka uppoaa rasiaan ja estää kantta liikkumasta pois paikoiltaan. Lopuksi veistin muutamiin kansiin kuvioita veistoraudoilla. Osan jätin sileäkantisiksi.

Osmansolmu ja elämänpuu.

Hannunvaakuna.

Ornamentteja.

Kuva myyjäispöydästämme.

keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Kaappi

Toisena asiakastyönäni tein eteisen kaapin veljelleni. Hänellä oli toiveena pieni kaappi, jonka päälle voisi laskea tavaroita kotiin tullessa ja jossa voisi säilyttää tavaroita. Kaapin sisälle tulisi kaksi hyllytasoa ja siinä olisi liukuovet. Jalat olisivat sen verran korkeat, että kaapin alla pystyy säilyttämään kenkiä. Kaapin mitoiksi laskettiin 700mm x 800mm x 300mm. Materiaaliksi valittiin koivuvaneri ja jalkoihin massiivikoivu.
Veljeni lähetti minulle muutamia kuvia kaapeista, joista otin mallia ja inspiraatiota:







Alotin työn laatikon suunnittelusta. Käytettävissäni ei ollut tarpeeksi paksua koivuvaneria, joten päätimme kokeilla ohuiden koivuvanereiden päällekkäin liimaamista. Sahasin jokaista sivua varten viisi 4mm paksuista vaneripalaa ja liimasin ne niin, että jokatoisessa kerroksessa syysuunta oli pysty ja jokatoisessa vaaka. Ovia ja hyllyä varten liimasin kolme vanerilevyä päällekkäin.

 Vanerit puristettiin kahden levyn väliin puristimilla yön ajaksi.

Lopputulos oli yllättävän hyvä.

Sahattuani levyt oikeisiin mittoihin, aloin kasaamaan laatikkoa. Ylä- ja alalevy tulisivat reunalevyjen päälle, joten tein joka liitos kohtaan kolme poratappiliitosta.

Poratappiliitos.

Kaapin runko.

Seuraavaksi aloin suunnittelemaan uria ovia varten. Päätin tehdä kummallekin ovelle oman uran, joka kiertäisi kaikkia kaapin reunoja. Tein 6mm syvät urat yläjyrsimellä.



Koska ovilevyt ovat 12mm paksut, ajoin käsijyrsimellä kaikkiin paitsi keskireunoihin syvennyksen, joka uppoaa uraan. Tein syvennyksen ovien sisäpuolelle, jotta ulospäin ovien pinta on tasainen.


Oviin porasin oksaporalla (35mm) 8mm syvyisen reiän ja leikkasin ohuesta lentokonevanerista pyöreät palat, jotka liimasin reiän pohjalle peittämään poran piikistä jääneen jäljen:


Hyllyä varten porasin sivuseiniin reiät hyllynkannattimia varten ja talttasin hyllyn alapuolelle upotukset, jotta hylly pysyy paikoillaan ja näyttää kiinteältä.

Hyllynkannattimia ei näe ellei kurkkaa hyllyn alapuolelle.

Takaseinän sahasin 4mm vanerista ja sitä varten tein käsijyrsimellä kaapin takasosaan sisäreunoihin upotuksen, jotta takalevy uppoaisi sinne nätisti.

Kaapin takaseinä.

Kaapin laatikko osan valmistuttua siirryin jalkoihin ja sarjoihin. Sahasin massiivi koivusta rimat sarjoja varten ja 50mm x 50mm paksuiset jalat. Sahasin jalat sisäsivuilta vannesahalla niin, että ne kapenevat alaspäin 25mm. Siistin sivut hiomakoneella. Liitokset jalkojen ja sarjojen välille tein samoilla poratappiliitoksilla kuin kaapin rungon.


Sarja kiinnitettiin kaapin pohjaan neljällä kulmaraudalla.

Veljeni halusi kaapin muuten ruskeaksi, mutta toinen ovi maalattaisiin tummansiniseksi. Käytin käsittelyyn Osmocolor puuvahaa (pähkinäpuu) ja himmeää tummansinista (Denim) kalustemaalia.



Käsittelin kaikki kaapin osat erillisinä ennen lopullista kokoamista ja liimausta. Liimapinnat peitin maalarinteipillä, jottei niihin mennyt puuvahaa. Tällä tavoin osien pintakäsittely oli helpompaa, mutta liimaus vaiheessa täytyi olla erityisen varovainen, ettei vastakäsitellyt pinnat kärsineet tai tahriintuneet liimaan.





Arkku

Opiskeluni aloitettua ensimmäinen kunnollinen työni oli arkku. Materiaaliksi meille annettiin kirsikka. Muuten saimme itse määritellä, millaisen arkun halusimme tehdä. Itse en halunnut tehdä kovin isoa arkkua, sen leveydeksi tuli 550mm, syvyydeksi 360mm ja korkeudeksi noin 350mm.

 Harjoittelimme työn ohella teknisten piirrustusten tekoa.

Aloitin työn sahaamalla rimoja, joista valmistin liimalevyä.  Liimalevystä tuli arkun sivut ja kansi. Laatikon kulmiin tehtiin lohenpyrstöliitokset koneella. Tämän jälkeen ajoin jyrsimellä laatikon sisäpuolella ylä- ja alareunaa kiertävän uran. Alauraan tuli vanerista pohja ja yläuraan kansi. Ajoin sirkkelillä kannen reunoihin syvennykset, jotka uppoavat uraan, jättäen kannen ja laatikon reunaan pienen raon.

 Arkun kansi ja reuna.

Lohenpyrstöliitokset.
Arkun jalat ovat vanhat jalat jakkarasta, joista sorvasin ja hioin entisen pintakäsittelyn irti. Jalat kiinnitin ruuveilla pohjaan arkun sisäpuolelta.
Arkku on käsitelty kokonaan Danish Oililla.